Det ser ud til at usædvanligt mange danskere vil bruge den kommende sommer hjemme i lille Danmark. Det har mange ellers undgået i de seneste år, fordi de mener at have oplevet alt, hvad der er at opleve i Danmark. Det er dog næppe tilfældet. For eksempel har Danmark en exceptionelt lang kystlinje relativt til størrelsen på vores lille hjemland. Det betyder, at der er masser af plads at boltre sig på, når det kommer til vandsport og lignende. Derudover er der aldrig langt til havet.

Oplev fiskeri på nært hold

Alt dette betyder, at nogle af de bedste sommeroplevelser er at finde ude på havet. Der er selvfølgelig nogle af de mest oplagte såsom kystfiskeri eller svømning. Der findes dog også mere atypiske oplevelser til havs, der kan fænge interessen hos både børn og voksne.

Tager du til en af de talrige fiskerbyer på den danske kyst, vil de for eksempel kunne tilbyde massevis af den type oplevelser til havs. Er du mest interesseret i den nuværende fiskeriindustri, som stadig trives i mange af byerne, kan du for eksempel komme med ud på en moderne fiskekutter. På den måde kan du og børnene få indsigt i en vigtig dansk industri og endda selv prøve kræfter med fiskene. Det er nemlig slet ikke så nemt at være fisker.

Kom tæt på historien

Netop på grund af den rige historie hos disse fiskeribyer såvel som hos mange andre danske, kystnære byer, er der dog også mange historisk prægede oplevelser til havs. Du kan selvfølgelig få indsigt i fiskeriet fra svundne tider og høre historier og heltegerninger og tragedier. Særligt på vestkysten vil historien dog også være præget af 2. verdenskrig i form af de talrige bunkere og vilde modstandshistorier. Alene af den grund er den danske vestkyst og de mange oplevelser til havs et besøg værd.

north-sea-museum

Få adrenalin i årerne

Hvis eller når den slags lærdom og historie bliver for kedeligt, er der dog også masser af mere adrenalinfyldte oplevelser til havs. Her tænkes der ikke mindst på vandsport. Du og børnene kan selvfølgelig prøve kræfter med windsurfing, men det er ikke den slags, man lærer i løbet af et par timer. Derfor er vandski, wakeboard eller lignende måske bedre action-prægede oplevelser til havs. De er i hvert fald relativt simple at lære og appellerer til børn såvel som voksne. Alle kan være med og have det sjovt.

Alt dette har dog været relativt korte oplevelser til havs, som måske nok har givet indsigt i den danske kyst i både praktisk og intellektuel forstand. I har dog endnu ikke oplevet de danske have fuldstændig. Derfor kan man med fordel også leje en båd og sejle en smule længere ud. Det er en vild oplevelse på den måde at afskære sig fra omverdenen i en ellers kronisk forbundet verden, og på den måde vil du for alvor kunne sætte pris på skønheden af den danske kyst.